Skip to main content
06 54 22 22 02

BIJCARLIEKE's Blog

Blijf op de hoogte en hou mijn blog in de gaten

De dag relaxed beginnen


Denk jij er wel eens aan? Rustig opstaan, tanden poetsen, wassen, aankleden, je kinderen in de kleren, de tafel gedekt, eten. Er is veel te doen voor je aan je dag kan beginnen. Je zou er stress van krijgen.


Sinds ik Ayurveda heb ontdekt kan ik eigenlijk meer doen dan daarvoor. Als miss. Sunshine ...

sta ik daarna ook nog mijn potje eten te koken voor mijn ontbijt en voel ik me helderder in de ochtend dan ooit te voren.

Laatst zei iemand tegen me: Ik denk niet dat Ayurveda iets voor me is. En volgens mij bedoelde ze: Het is wel erg veel werk. Ik heb dit overigens niet gecheckt maar ga dit zeker nog doen. De uitdaging is dus om Ayurveda toegankelijk te maken, zodat een gezonde geest en een gezond lichaam voor iedereen mogelijk is. Graag wil ik via dit blog kleine aanpassingen met je delen die echt de moeite waard zijn:


Sta vroeger op
Mijn wekker staat op 5.55 uur. Voor 6.00 uur ’s morgens, voor het moment dat je in het zware deel van de dag valt en opstaan nog moeilijker wordt. Ik ga naar de wc en doe mijn was- en poetsritueel. Daarover later meer.


Het idee is dat we de dag schoon beginnen. Een schoon lichaam en een schone geest. Nadat ik schoon in de kleren zit vertrek ik naar een klein kamertje waar ik nog even alleen kan zijn. Hier doe ik een aantal ademhalingsoefeningen, gevolgd door meditatie.

Pranayama en meditatie
De dag beginnen met een ademhalingsritueel is heerlijk, maar kan ook als heel veel voelen. Als je nog helemaal geen ervaring hebt dan kun je jezelf al met het volgende helpen:


* Ga zitten op een stoel. Voeten naast elkaar, de rug lang en recht en handen op je schoot, ogen gesloten. Dit is het eerste moment nadat je opstond dat je helemaal bewust even stil zit.
Neem je voor eerst te voelen hoe je lichaam voelt. Warm, koud, comfortabel, pijnlijk, jeukend, trillend, gestresst, onrustig, enzovoort.
* Breng je aandacht naar je adem en volg deze, zonder iets te veranderen. Wees je bewust van de ademstroom naar binnen, de weg in je lichaam en er weer uit. Is er ruimte tussen je ademhalingen, maak je je ademteug goed af?
* Verdiep dan je adem: adem heel bewust en zo langzaam als je kan in en uit. Laat de adem naar je buik stromen en adem dan weer zo langzaam mogelijk uit. Doe dit 20 keer.

Dit is het begin, je kunt dit later uitbouwen. Nu ben je klaar voor je meditatiebeoefening. Ook dit maken we simpel en makkelijk te onthouden. Blijf lekker op je stoel zitten, ogen gesloten. Breng je aandacht naar het punt tussen je wenkbrauwen en trek een lijn naar achteren. Stel dat er een lijn loopt tussen de bovenkant van je beide oren. Waar al deze lijnen elkaar raken, is je centrum. Een plek van neutraal zijn. Een plek waar je afstand kan nemen van alle externe factoren in je leven en het contact met jezelf kunt herstellen.


Tijdens deze meditatie neem je je voor om 5 - 10 minuten te zitten. Stel je voor dat je contact maakt met jouw hogere zelf, je aandacht in je neutrale centrum. Je gebruikt de mantra So Hum. Dit betekent ‘ik ben’ en kun je aanvullen met bv puur bewustzijn, liefde, eenheid, energie, de natuur, enzovoorts. Wij zijn de natuur en de natuur is in ons. Wij zijn dus alles! Misschien voel de connectie met de wereld om je heen!
Als je kaar bent met deze meditatie open je rustig weer je ogen. Rek je helemaal uit en begin rustig aan de dag die voor je ligt.

Als je meer wilt leren over ademhaling en meditatie help ik je graag verder. Tot die tijd zal ik eenvoudige oefeningen met je delen die je altijd kunt doen!

Geniet ervan en maak er een fijne dag van!

Liefs,
Carlieke

Carlieke