06 54 22 22 02

BIJCARLIEKE's Blog

Blijf op de hoogte en hou mijn blog in de gaten

Nieuwe yogalessen vanaf April

Jaaaaaa! Het gaat dan eindelijk gebeuren, een hele serie lessen voor jou en je kind om beter in balans te komen, lekker te slapen of te ontspannen en te werken aan meer balans tussen lichaam en geest. 

Je kunt dit voorjaar kiezen tussen diverse lessen. Meer info vind je in de agenda én de flyer achter de link! 

Om de week is er Ouder-kind yoga of Welterusten Yoga op de woensdagochtend. Ouder-kind yoga is er vooral om samen te spelen, te ontspannen en bekend te raken met wat je met je lichaam allemaal kan. 

Welterusten Yoga is speciaal voor kinderen die moeite hebben met zich te ontspannen en te slapen. Ieder kind kan samen met zijn vader of moeder een speciale Droomkoffer samenstellen, precies met die hulpmiddelen die gaan helpen om helemaal naar Dromenland te reizen. Heb jij er ook al zin in? Meld je dan snel aan! 

Kleuteryoga op vrijdag is speciaal voor kinderen die de omslag maken naar school. Ze krijgen meer prikkels, maken nieuwe vriendjes en ervaren weer hele nieuwe emoties en mogelijkheden van het eigen lichaam. Kleuteryoga helpt om weer wat meer balans te vinden en biedt de kleuters een momentje om de eigen balans weer te herstellen. 

Yoga voor Beginners is voor volwassenen die kennis willen maken met yoga, of niet graag in yoga beoefenen in massale groepen. In een persoonlijke sfeer begeleid ik je door de houdingen heen en onderzoeken we wat jij nodig hebt om je te kunnen ontspannen, je balans te vinden en je lichaam op een gezonde manier te gebruiken. 

Zomervakantie

zomervakantie

Hoera, het is vakantie. Na een periode van hard werken mogen we helemaal tot rust komen. Maar hoe doe je dat ook alweer? 

Als het al even geleden is dat je actief hebt gewerkt aan je ontspanning, kan stilzitten voor jou nog niet helemaal werken. Van 0 naar 100 en van 100 terug naar 0 is niet voor iedereen weggelegd. Wil je toch iets doen om 'in de vakantiestemming' te komen? Adem dan eens heel langzaam uit, door je mond. Wacht even op de reflex om weer in te adem. Wacht weer even op je behoefte aan een nieuwe ademhaling. Volg dit ritme een tijdje. Voel ondertussen eens wat er in je lichaam gebeurt. Voel je dat je buik op en neer gaat.

Geen buik op en neer? Geen paniek. Misschien heb je je adem een beetje verwaarloosd de laatste tijd. Zet je buik maar eens uit en observeer wat er gebeurt. Neem even de tijd om dit zo te voelen. Sluit je ogen. Voel de warmte van de zon, de hangmat onder je lichaam (of denk die er eventjes bij), de tijd die je helemaal vrij bent van drukte en verwachtingen. Geniet en heb een fijne vakantie! 

Opruimkriebels

De kracht van opruimen met je hart

Het sloeg toe. Ruim een maand geleden alweer. Het was vakantie en de kinderen waren thuis. We maakten ons op voor de feestdagen, verzonnen lekkere recepten voor het kerstdiner, dronken ons wijntje met de kaarsjes aan, de kerstboom in het zicht.

Ik keek om me heen. Vond het gezellig, maar er miste iets. Of eigenlijk was er een tevéél. Een te veel aan spullen, dingetjes, rommeltjes. Een gezin met opgroeiende kinderen heeft veel spullen van vroeger, van nu en voor later. Herinneringen en potentieel afval. En van die dingen die je niet opruimt omdat je ze veel nodig hebt. Speelgoed waar de kinderen vaak mee spelen en steeds weer terugkeren en dingen die er staan. Gewoon, omdat ze er altijd staan. 

Nu heb ik in het najaar veel gewerkt en ben begonnen met mijn yoga-opleiding. Heerlijk om daar al mijn energie aan te geven. Maar er is ook een valkuil. Wanneer ruim je al die spullen weer op? Beginnen aan iets nieuws vind ik heerlijk. Een nieuw schoon begin. Net zo fijn als een nieuw schoon jaar. Blanco. Als een spons neem ik dan het nieuwe in mij op.

Hoeveel kan een mens opnemen voor je overloopt? Het was duidelijk dat je niet alleen maar kunt opnemen! Geen nieuwe spullen meer, geen boeken, leuke accessoires voor in huis, geen opleiding, geen werk. Er komt een moment dat je je moet gaan afvragen: Wat ga ik doen met al die oude zooi? Kan ik het weggooien; heeft het z’n dienst gedaan? Of kan ik iemand anders hier blij mee maken? Wil ik het überhaupt nog? 

Marie Kondo, opruim-expert, laat zien hoe je opruimen op een handige manier kan aanpakken. Ik word er eerst een beetje bang van. Wat gebeurt er als ik alles op een hoop gooi? Heb ik de discipline om dit aan te pakken? Het mooiste van alles vind ik dat zij aandacht geeft aan het sentiment. Welke plek geef je aan waardevolle herinneringen? 

Het sentiment in Marie Kondo’s opruim-methode is waarmee voor mij allemaal begon. Want ik heb ruimte nodig voor mijn herinneringen, dingen waar ik blij van wordt. Maar de ruimte is op. En ik wil graag mijn ruimte terug. 

Als een bezetene ben ik begonnen met opruimen, schoonmaken en werken tussendoor. Ik houd me vast aan het motto van Marie. Bij ieder object vraag ik mijzelf af: “Geeft dit mij een Spark Joy?” Wordt ik er blij van om dit te bewaren? Blij van dit kledingstuk, dit boek? Het geeft mij inspiratie om van ons huis weer een thuis te maken. Een plek waar we blij van worden? Een huis waar weer plek is voor nieuwe ervaringen, liefde en gezelligheid. 

En dan is er ruimte. Om te groeien, te ervaren en talenten te ontwikkelen en samen gelukkig te zijn. Dankbaar voor wat we hebben en los moeten laten. Ik ben nog niet klaar maar wel dankbaar, dat ik iedere dag een beetje los mag laten van wat ik niet meer nodig heb. 

opruimen, Loslaten, Ruimte voor jezelf

"Naar bed, naar bed", zei Duimelot

Bloemenmeisje

Zondagavond. Het weekend is voorbij. Juul ligt in bed. Het is tijd om te slapen. Maar hé, waarom lukt dat toch niet? Zou het zijn omdat het zo druk was in het weekend? Of omdat haar hartje nog zo hard klopt van alle inspanningen? Zitten er nog plaatjes in haar hoofd, of tintelt haar lichaam na van het hardlopen?

Ze klimt uit haar bed en gaat naar beneden. Pappa of mamma heeft vast een oplossing voor dit probleem. “Ik kan niet slapen”, zegt Juul sip als ze beneden in de woonkamer staat. Twee ouders kijken haar ongeduldig aan. Wat is er nu weer? Juul weet inmiddels raad met deze vraag. “Wil je dat ene doen met dat Pietje, maar dan misschien een ander soort verhaal?” Pietje was in december het pietje dat door haar lijfje heen liep met speciale slaappepernoten, waar ze heel rustig en ontspannen van werd. Mamma loopt met Juul mee naar boven. Op weg naar een droomverhaal. 

Ben je helemaal klaar om te slapen? Echt helemaal? Hoef je niet meer te plassen, te drinken, je neus te snuiten? Heb je al je knuffels? Ga dan maar lekker liggen in je bed met je dekbed warm over je heen. Leg je armen naast je neer en zucht maar eens heel diep uit. Adem nog eens diep in en weer uit. Je wordt al helemaal rustig en ontspannen. 

Denk maar eens naar naar je rechterduim. Daar in je duim zit een meisje. Ze heeft lange vlechten en een bloemenkransje in haar haar. Het meisje is heel blij dat ze altijd in jouw lichaam mag rondlopen om bloemetjes neer te leggen die je nodig hebt. Vandaag heeft ze een mandje voor je klaarstaan met grote en kleine bloemen in alle kleuren van de regenboog. Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Het meisje ruikt aan de bloemen. Mmm, ze ruiken heerlijk zoet en het meisje wordt helemaal rustig van  binnen. Dit zijn precies de bloemen die Juul nodig heeft om in slaap te vallen vannacht. 

Het meisje begint haar wandeling. Overal waar ze wandelt, strooit ze een handje bloemen. Overal waar de bloemetjes komen, wordt Juul van binnen helemaal kalm en rustig. Het bloemenmeisje loopt met haar bloemetjes door de duim van Juul, naar haar wijsvinger, haar middelvinger, haar ringvinger, haar pink. Vanaf daar door de hand, naar de pols, onderarm, bovenarm en de schouder.  Dan wandelt ze door haar rechterborst, naar beneden, naar de buik. Het wordt daar helemaal kalm en ontspannen. Het bloemenmeisje kijkt even terug. Ze ziet dat overal waar ze heeft gelopen de ruimte alle kleuren van de regenboog heeft gekregen. En die geur…heerlijk! Haar hart maakt een sprongetje van geluk. 

Ze haalt even heel diep adem en stelt zich dan voor in de linkerduim van Juul. En daar gaat het bloemenmeisje weer. Met haar bloemetjes wandelt ze weer van de linkerduim naar de wijsvinger, middelvinger, ringvinger, pink, door de hand, pols, onderarm, bovenarm, schouder. En als overal bloemetjes en rust zijn gevallen, wandelt ze verder, voel maar. Ze gaat naar de linkerborst en door naar de buik. Daar wandelt ze even een extra rondje om de buik heen en maakt daar een rond tapijtje van bloemen. Het ziet er prachtig uit. Het tapijtje gaat van een rode rand naar binnen in laagjes oranje, geel, groen, blauw, indigo en precies in het midden violet. Voel maar wat er gebeurt als je daar aan denkt. Dit roze-witte licht waar je lekker in kunt zakken. Het voelt alsof je in de wolken ligt of een laagje zachte watten. Om je heen zie je alle kleuren van de regenboog. En jij ligt daar, op jouw speciale plekje waar niemand jou kan storen.  

Het is tijd voor het bloemenmeisje om verder te wandelen met haar mandje bloemen. Ze wandelt met haar mandje naar je rechterbovenbeen, je knie, je onderbeen, door je hiel over je voet, naar je grote teen, je wijsteen, je middelste teen, ringteen, kleine teen, onder je voet door. Je wandelt door naar je linkerheup, je linkerbovenbeen, knie, onderbeen, je hak, bovenop je voet, je grote teen, je wijsteen, je middelste teen, ringteen, kleine teen, onder je voet door. Overal om je heen zie je de bloemen als een zee van geuren en kleuren. De miljoenen blaadjes wapperen het bloemenmeisje terug naar boven, waar ze langs je billen ook bloemetjes achterlaat. Ze wandelt langs je onderrug, je bovenrug, je schouders, je nek, dan langs de achterkant van je hoofd naar boven, over je voorhoofd, tussen je wenkbrauwen, over je neus, langs je lippen, naar het kuiltje van je kin. En daar strooit ze over je hele gezicht bloemetjes, die ook je ogen, je wangen, je slapen bedekken, je oren en je nek. Je bent nu helemaal kalm en ontspannen. Voel maar eens je hele lichaam, en luister maar eens naar je adem. 

Tevreden wandelt het bloemenmeisje naar een plekje bij je navel. Daar rolt ze zich lekker op tussen de bloemetjes. Niet alleen Juul, maar ook het bloemenmeisje is helemaal klaar voor de nacht. Kalm, ontspannen en moe van vandaag valt ze in een diepe slaap.

Slaap lekker!

In slaap vallen, Slaapproblemen, Yoga Nidra voor kinderen

Yoga voor beginners

Dancing warrior

Ben jij nieuwsgierig of yoga en/of meditatie iets voor jou is? Zou je het wel eens willen ontdekken? Maar als het even kan, samen met anderen die ook rustig willen opstarten? 

Dan heb ik voor jou de oplossing! 

In februari begin ik met yoga voor mensen die graag willen ontdekken wat yoga beoefening voor ze kan betekenen. We werken in kleine groepen zodat er persoonlijke aandacht is.

Het enige wat jij nodig hebt is, is zin om iets nieuws te leren en open te staan om de effecten van yoga te ervaren. Je hoeft geen benen in je nek te leggen, niet lenig te zijn, of supersterk.

Wij richten ons in de eerste instantie op ontspanning en het juist uitvoeren van houdingen, zodat je ook thuis yoga kunt beoefenen zonder blessures. Hoe vaker je oefent, hoe meer je leert hoe je je kunt ontspannen, wat jij nodig hebt om je dag af te sluiten en je lichaam en geest meer in balans te krijgen. 

Wil jij graag yoga ontdekken in kleine groepen in een gemoedelijke sfeer? Wil je rustig beginnen en leren hoe jij yoga kan integreren in je leven? Ontdek zelf de vele voordelen van yoga voor jouw gevoel van ontspanning en balans!

Meld  vandaag nog aan via www.bijcarlieke.nl/agenda of meld je aan met bijgaand Aanmeldformulier Yoga

Ademhaling, Yoga voor beginners, Meditatie, Zwolle

Als je lichaam naar je fluistert ...

In de afgelopen maanden heb zijn er al veel kinderen en volwassenen om mij heen geveld door de griep. Vervelend, voor sommigen uit kwetsbare groepen zelf gevaarlijk. Maar het geeft je zeker ook kansen. Voor veel mensen is er namelijk maar één uitweg uit onze gekmakende druk-druk-druk-maatschappij en dat is een flinke griep. Eentje waarvan je er zeker wel twee weken van uit de running bent. Eentje waarbij je echt niet meer in staat bent om thuis nog een beetje te werken in de betere uurtjes. Eentje waarvoor je echt moet uitzieken en niet anders kan dan alleen maar slapen.

De keerzijde van ziekte.

Heb jij al nagedacht over de keerzijde van jouw griep? Waaruit moest jij echt even ontsnappen? Waar heb jij zo hard aan gewerkt de afgelopen tijd, dat je jezelf helemaal vergeten bent? Waaraan ben jij al je energie verloren en heb je jezelf helemaal uitgeput voor het gewin van misschien wel heel iemand anders?

Natuurlijk zijn we allemaal wel eens ziek en kun je gewoon ziek worden. Het is ook goed voor ons. Ziek zijn laat ons afweersysteem even heel hard werken en maakt ons weer sterk. Niets mis mee. Maar wel interessant is de vraag hoe het zo ver heeft kunnen komen dat je afweersysteem het zo ver heeft laten komen, dat je ziek werd en je lichaam die indringers niet direct de deur meer kon wijzen.

De antwoorden vind je in Bewustzijn…

Iedere dag geeft je lichaam je zo veel tekenen om je te vertellen hoe het met je gaat. Als je druk bent geweest of gespannen heeft je hart misschien wel even in je keel geklopt, je kreeg het warm, ging zweten. Misschien voel je gedurende de dag wel pijn, zit je nek of rug steeds vast, heb je moeite met in slaap vallen.

Wil jij je minder klachten ervaren? Geef dan eens wat meer aandacht aan je klachten, in plaats van ze te negeren. Luister naar het gefluister, voor je lichaam gaat schreeuwen! Wat voel je in je lichaam, je adem, welke gedachten komen er steeds maar in je op? Wat heb jij nodig hebt om te herstellen en je beter te voelen?


In mijn praktijk werk ik dagelijks met mensen die het moeilijk vinden de oorsprong van hun klachten te voelen. Met NEI (neuro emotionele integratie) zoeken we de oorzaken op en brengen we weer een nieuwe balans in jouw systeem, NES Health herstelt jouw energie en informatieveld, met yoga en meditatie leer jij zelf te voelen waar je uit balans bent.

Al deze werkvormen samen helpen jou weer verbinding te voelen met jouw lichaam en geest. Je bent weer in staat om de taal van je lichaam te begrijpen en hiernaar te handelen.

Meer weten? Neem dan contact met mij op via deze link, of mail mij op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De taal van je lichaam, Jouw innerlijke stem

  • 1
  • 2
Samen op ontdekkingsreis naar jouw IK

© 2019 Bij Carlieke | Sitemap | Insitevision