Skip to main content
06 54 22 22 02

BIJCARLIEKE's Blog

Blijf op de hoogte en hou mijn blog in de gaten

Allergie en Ayurveda


We gaan alweer de lente in en ik realiseer me dat ik niet veel over de ontwikkelingen Bij Carlieke met je heb gedeeld. Daarom zal ik de komende periode wat nieuwe ontwikkelingen met je delen en wellicht kan ik je daarmee inspireren op jouw zoektocht naar meer geluk, gezondheid en balans.

Allergie

Een van de redenen dat je weinig van mij hebt gehoord is dat ik heel veel last had van mijn allergieen. Om de haverklap was ik weer opgescheept met enorm dikke ogen en heel veel jeuk, wat natuurlijk meteen z’n weerslag had op mijn gemoed.

Ik had de behoefte om me zoveel mogelijk terug te trekken, mijn ogen te sluiten en de beslommeringen van de wereld even niet meer binnen te laten komen. Maar omdat dat niet zo bij mijn karakter past, wilde ik ook daar zo snel mogelijk van af en belandde ik bij mijn huisarts. En dat bleek niet zo’n goed idee.

Mijn huisarts was vooral bekommerd om zijn gelijk, terwijl ik op alle manieren voelde dat wat hij mij aangaf niet de oorzaak was van het probleem. Met een dosis paardemiddelen om de allergische reactie te onderdrukken ging ik weer naar huis, vastbesloten om op zoek te gaan naar een andere waarheid. Eentje die mij verder zou helpen.
En zo kwam ik terecht bij een Ayurvedische kliniek.

Ayurveda

Ayurveda staat voor kennis van het leven en is een eeuwenoude geneeskunde uit India en van oorsprong omringende landen. Het brengt ons terug tot de essentie van het leven en de geestelijke en fysieke voeding die wij binnenkrijgen. Bloed gecheckt, eten onder de loep genomen en wat denk je? Ondanks de suiker die ik tot me nam had ik het idee dat ik best heel gezond leefde. Na het eerste bezoek aan de kliniek was ik overtuigd dat er nog heel wat moet gebeuren om mijn lichaam schoon te krijgen, mijn spijsvertering weer te activeren en hopelijk zo uiteindelijk van de allergie af te komen.

Mijn dagen bestaan nu uit bewust dat eten uit de kast halen waarvan ik weet dat het ondersteunend is voor mijn lichaam, deze het ook kan verwerken en de energie ervan kan vrijmaken. Want anders is het alsof je ketchup in de tank van je auto stopt. Los van dat het soms lekker is, heb ik een wijze les geleerd en weet ik dat het voor de lange termijn echt beter is de balans beter te bewaren.

Het vergt een boel discipline. Het goede kopen, het goede doen, de juiste keuzes maken. Aardig tegen jezelf blijven als het een keer minder goed gaat, de draad weer op te pakken.
Nieuw gedrag leren kost tijd. Men zegt 40 dagen. In mijn geval geldt dit niet alleen voor mij, maar ook voor mijn gezin. Daar moeten ze ook wennen aan de nieuwe gewoontes en rituelen die ineens aan het leven toegevoegd worden.

Het schrappen van suiker blijkt helemaal niet zo moeilijk, als je na de eerste paar dagen door je cold-turkey fase heen bent. Het geeft rust, meer balans, het gevoel minder opgejaagd te zijn en te vertrouwen op de flow van alles wat je doet. Prettige bijkomstigheid is dat de kilo’s ook op reis gaan. Weg van mij. Ik voel me na ruim twee weken al meer opgeruimd, schoner. Zelfs mijn hoofd lijkt een stukje rustiger, waardoor ik mij weer beter kan focussen.

Een vicieuze cirkel dus.

Lang leve de discipline. Want uiteindelijk begint daar alles mee.

Redactie