Skip to main content
06 54 22 22 02

BIJCARLIEKE's Blog

Blijf op de hoogte en hou mijn blog in de gaten

"Naar bed, naar bed", zei Duimelot


Zondagavond. Het weekend is voorbij. Juul ligt in bed. Het is tijd om te slapen. Maar hé, waarom lukt dat toch niet? Zou het zijn omdat het zo druk was in het weekend? Of omdat haar hartje nog zo hard klopt van alle inspanningen? Zitten er nog plaatjes in haar hoofd, of tintelt haar lichaam na van het hardlopen?

Ze klimt uit haar bed en gaat naar beneden. Pappa of mamma heeft vast een oplossing voor dit probleem. “Ik kan niet slapen”, zegt Juul sip als ze beneden in de woonkamer staat. Twee ouders kijken haar ongeduldig aan. Wat is er nu weer? Juul weet inmiddels raad met deze vraag. “Wil je dat ene doen met dat Pietje, maar dan misschien een ander soort verhaal?” Pietje was in december het pietje dat door haar lijfje heen liep met speciale slaappepernoten, waar ze heel rustig en ontspannen van werd. Mamma loopt met Juul mee naar boven. Op weg naar een droomverhaal. 

Ben je helemaal klaar om te slapen? Echt helemaal? Hoef je niet meer te plassen, te drinken, je neus te snuiten? Heb je al je knuffels? Ga dan maar lekker liggen in je bed met je dekbed warm over je heen. Leg je armen naast je neer en zucht maar eens heel diep uit. Adem nog eens diep in en weer uit. Je wordt al helemaal rustig en ontspannen. 

Denk maar eens naar naar je rechterduim. Daar in je duim zit een meisje. Ze heeft lange vlechten en een bloemenkransje in haar haar. Het meisje is heel blij dat ze altijd in jouw lichaam mag rondlopen om bloemetjes neer te leggen die je nodig hebt. Vandaag heeft ze een mandje voor je klaarstaan met grote en kleine bloemen in alle kleuren van de regenboog. Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Het meisje ruikt aan de bloemen. Mmm, ze ruiken heerlijk zoet en het meisje wordt helemaal rustig van  binnen. Dit zijn precies de bloemen die Juul nodig heeft om in slaap te vallen vannacht. 

Het meisje begint haar wandeling. Overal waar ze wandelt, strooit ze een handje bloemen. Overal waar de bloemetjes komen, wordt Juul van binnen helemaal kalm en rustig. Het bloemenmeisje loopt met haar bloemetjes door de duim van Juul, naar haar wijsvinger, haar middelvinger, haar ringvinger, haar pink. Vanaf daar door de hand, naar de pols, onderarm, bovenarm en de schouder.  Dan wandelt ze door haar rechterborst, naar beneden, naar de buik. Het wordt daar helemaal kalm en ontspannen. Het bloemenmeisje kijkt even terug. Ze ziet dat overal waar ze heeft gelopen de ruimte alle kleuren van de regenboog heeft gekregen. En die geur…heerlijk! Haar hart maakt een sprongetje van geluk. 

Ze haalt even heel diep adem en stelt zich dan voor in de linkerduim van Juul. En daar gaat het bloemenmeisje weer. Met haar bloemetjes wandelt ze weer van de linkerduim naar de wijsvinger, middelvinger, ringvinger, pink, door de hand, pols, onderarm, bovenarm, schouder. En als overal bloemetjes en rust zijn gevallen, wandelt ze verder, voel maar. Ze gaat naar de linkerborst en door naar de buik. Daar wandelt ze even een extra rondje om de buik heen en maakt daar een rond tapijtje van bloemen. Het ziet er prachtig uit. Het tapijtje gaat van een rode rand naar binnen in laagjes oranje, geel, groen, blauw, indigo en precies in het midden violet. Voel maar wat er gebeurt als je daar aan denkt. Dit roze-witte licht waar je lekker in kunt zakken. Het voelt alsof je in de wolken ligt of een laagje zachte watten. Om je heen zie je alle kleuren van de regenboog. En jij ligt daar, op jouw speciale plekje waar niemand jou kan storen.  

Het is tijd voor het bloemenmeisje om verder te wandelen met haar mandje bloemen. Ze wandelt met haar mandje naar je rechterbovenbeen, je knie, je onderbeen, door je hiel over je voet, naar je grote teen, je wijsteen, je middelste teen, ringteen, kleine teen, onder je voet door. Je wandelt door naar je linkerheup, je linkerbovenbeen, knie, onderbeen, je hak, bovenop je voet, je grote teen, je wijsteen, je middelste teen, ringteen, kleine teen, onder je voet door. Overal om je heen zie je de bloemen als een zee van geuren en kleuren. De miljoenen blaadjes wapperen het bloemenmeisje terug naar boven, waar ze langs je billen ook bloemetjes achterlaat. Ze wandelt langs je onderrug, je bovenrug, je schouders, je nek, dan langs de achterkant van je hoofd naar boven, over je voorhoofd, tussen je wenkbrauwen, over je neus, langs je lippen, naar het kuiltje van je kin. En daar strooit ze over je hele gezicht bloemetjes, die ook je ogen, je wangen, je slapen bedekken, je oren en je nek. Je bent nu helemaal kalm en ontspannen. Voel maar eens je hele lichaam, en luister maar eens naar je adem. 

Tevreden wandelt het bloemenmeisje naar een plekje bij je navel. Daar rolt ze zich lekker op tussen de bloemetjes. Niet alleen Juul, maar ook het bloemenmeisje is helemaal klaar voor de nacht. Kalm, ontspannen en moe van vandaag valt ze in een diepe slaap.

Slaap lekker!

Carlieke