06 54 22 22 02

BIJCARLIEKE's Blog

Blijf op de hoogte en hou mijn blog in de gaten

Verhitte emoties loslaten


In het afgelopen jaar heb ik persoonlijk ervaren hoe groot de invloed van voeding is op mijn lichaam en emoties. En eerlijk is eerlijk: mijn lichaam gaf als eerste blijk van deze invloed. Door een andere manier van eten en leven ben ik kilo’s afgevallen, werd mijn huid weer gezond en doet mijn spijsvertering weer precies wat het moet doen. 

Subtieler ging het met mijn emoties...

Gaandeweg op mijn Ayurvedische ontdekkingsreis merkte ik dat ik mij anders ging voelen. In het ‘corona-leven’ van de afgelopen tijd voelde ik mij - net als vele anderen - meer afgesneden van anderen. Dat voelde niet goed, maar ik had niet het gevoel dat ik het niet kon handelen. Ook merkte ik dat mijn emoties minder heftig werden en dat ik ze sneller in de smiezen kreeg. Waar ongeduld, irritatie en boosheid echt wel aanwezig waren door deze snelkookpan-periode in mijn leven, lukte het mij eerder om deze patronen te doorzien en los te laten. Fijn, want dat betekende dat ik met deze emoties aan de slag kon gaan. (En natuurlijk helpen puberende kinderen als een geweldige spiegel in dit hele proces;-))

Nu de zomer is aangebroken en de temperaturen stijgen, kunnen we nog meer last krijgen van deze pitta-aandoeningen, zoals we dat in Ayurveda benoemen. Irritaties, boosheid en ongeduld kunnen flink oplopen als de temperaturen stijgen. En dan gooien we daar ook nog eens allerlei zomerse verhitters  overheen, zoals alcohol, vlees (op de BBQ), pittig eten, gekruide snacks en overvloedige zonneschijn. Als dat ons temperament niet opvoert!

Merk jij dat je daar ook last van hebt? Probeer dan eens onderstaande tips die je koelte zullen geven op oververhitte dagen: 

  • Vermijd de hete middagzon
  • Pas op met hete kruiden
  • Wees je bewust van pitta verhogende werking van koffie en alcohol
  • Verkoel jezelf door het gebruik van kokosolie of -melk
  • Gebruik munt of hibiscus in je thee om jezelf af te koelen
  • Wees je bewust van je emoties. Wat heeft er lang genoeg in je gebroeid en is wel klaar om losgelaten te worden? Wat moet er nog verteerd worden? In dit proces zul je merken dat er heel wat emoties zijn waar je eigenlijk nog niet mee klaar bent. Ongemerkt gooi je steeds weer een beetje olie op het vuur en blijft het in je smeulen. 

Maak een lijstje van de emoties waar je mee blijft zitten en bedenk jezelf wat je nodig hebt om deze los te laten! Welke blijven je maar pijn, verdriet, boosheid, angst of onzekerheid brengen? 

Die emoties waar je maar niet vanaf komt, kunnen we in een NEI-consult samen onderzoeken. Er is vaak een reden waarom je het niet kwijtraakt en waarom een deel van jou hier nog aan vasthoudt. 

Ben jij er klaar voor en ga je samen met mij op zoek naar dit waarom om ze daarna voorgoed los te laten? Schrijf je dan vandaag nog in voor een online coachconsult en maak korte metten met deze verhittende emoties! 

Wil je liever deelnemen aan een online Yoga & Ayurveda les? Meld je dan hier aan voor de eerst volgende les op woensdag van 10.00 tot 11.00 uur voor Ayurveda Online.

Carlieke
Samen op ontdekkingsreis naar jouw IK

© 2023 | Bij Carlieke | Sitemap