06 54 22 22 02

BIJCARLIEKE's Blog

Blijf op de hoogte en hou mijn blog in de gaten

De zin van Kinderyoga


KinderYoga BijCarlieke is de laatste tijd aardig in het nieuws. En dat is goed, want er is op dit vlak veel te doen.

Zo kun je in de Peperbus lezen dat je kinderen met fysieke oefeningen kan helpen met het uiten van boosheid. Eigenlijk weten we dat wel, maar we doen er niet zoveel mee. Kinderen moeten zich in de ogen van velen gewoon gedragen en zich houden aan de regels. Terwijl het zo interessant is om naar onze kinderen te kijken. Welk gedrag zien we, wat hebben onze kinderen nodig? En vooral:welke emotie wordt zo getriggerd en waardoor? 

Het is interessant om hierachter te komen. Als ouder of opvoeder om zo je kind beter te kunnen begrijpen en te helpen door allerlei fases heen. En vergeet niet dat kinderen zelf soms ook moe worden van hun gedrag. Dat lichaam wappert soms maar alle kanten op en ze hebben geen idee hoe ze zichzelf weer een beetje in balans kunnen krijgen. En op zo'n enorm frustrerend moment vragen wij dan van onze kinderen om "nu eindelijk een stil te gaan zitten". 

Yoga kun je dus zien als een hulpmiddel voor kinderen om zichzelf te leren kennen. Wat doet hun lichaam, welke emoties voelen ze eigenlijk? Emoties zijn supernormaal, dat mogen ze ook weten. Ook al vinden wij ouders een boos kind heel moeilijk om mee om te gaan. Hoe puur kan gedrag soms zijn? Met ademhalingsspelletjes, specifieke houdingen en bewegingen en concentratie kun je kinderen leren hoe ze steeds weer kunnen terugkeren naar hun eigen basis, zodat ze kunnen voelen wat ze nodig hebben.

Kijkend vanuit de bril dat je kinderen niet opvoedt, maar begeleid in het proces van opgroeien, kunnen we ze hele belangrijke vaardigheden leren. Vaardigheden die ze nodig hebben wanneer ze heftige emoties voelen, zich beter willen concentreren, meer energie nodig hebben, hun lichaam gezond willen maken en hoe ze zich kunnen ontspannen. 

Wil je hier ook meer over weten? Op 9 januari geef ik een lezing in de Stadkamer in Zwolle over de Effecten van Kinderyoga. Je kunt je hiervoor aanmelden BijCarlieke of op de website van de Stadkamer.  

Carlieke
Samen op ontdekkingsreis naar jouw IK

© 2023 | Bij Carlieke | Sitemap